Skip to main content

Top tribute band ABBA.CZ

Top tribute band ABBA.CZ is opgericht door Pavel Fisar, de vroegere drummer van The Beatles Revival uit Praag, één van de allerbeste tribute bands van dit moment.

Pavel heeft hiermee wederom een succesformule in handen. Waar veel Abba tributes gebruik moeten maken van concertbanden weten de top muzikanten van ABBA.CZ de specifieke, uit alles herkenbare 'grote' Abbasound zonder tapes live neer te zetten.

WAT IS DE ABBA SOUND

Op 10 januari 1973 werd het songfestival nummer Ring Ring Ring opgenomen door Abba in de Metronome Studio in Stockholm.

Geluidstechnicus van dienst was Michael B. Tretow die op dat moment helemaal in de ban was van de Amerikaanse muziekproducer Phil Spector. Spector stond toen bekend als de bedenker van de zogenaamde wall of sound, een opnametechniek waardoor liedjes voller en grootser (bombastischer) gingen klinken, alsof de zangers worden begeleid door een symfonisch orkest.

Hij gebruikte hiervoor een legertje aan muzikanten die in de studio op hetzelfde moment dezelfde instrumenten bespeelden. Aangezien dit voor Polar Music veel te duur was, experimenteerde Tretow door meerdere opnames met dezelfde instrumenten te maken, deze samen te voegen en zo toch (de suggestie van) een orkestgeluid te creëren.

Het spoor waarop de stemmen stonden, werd iets versneld, waardoor deze hoger klinken dan op de oorspronkelijke opname. Door deze technieken van overdubbing ('double tracking') en meersporenopname ontstond de typische ABBA-sound.

Deze techniek wordt door Abba.CZ live gerealiseerd middels twee extra backing vocals, zodat er geen tapes mee hoeven te draaien tijdens de show, zoals veel Abba tributes wel doen. (Bron: Wikipedia)

Boek Top tribute band ABBA.CZ

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed werken en veilige analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.